Операторът на най-голямата китайска търсачка Baidu реализира скромно вторично листване на

...
Операторът на най-голямата китайска търсачка Baidu реализира скромно вторично листване на
Коментари Харесай

Скромно вторично листване на борсата в Хонконг за китайския интернет гигант Baidu

Операторът на най-голямата китайска търсачка Baidu реализира скромно вторично листване на борсата в Хонконг, съобщи Си Ен Би Си.

Китайският софтуерен колос, чиито акции към този момент се търгуват в Съединени американски щати, събра близо 3,1 милиарда $ при дебюта си в Хонконг.

За разлика от първичните обществени предлагания (IPO), вторичните листвания нормално не биват последвани от огромни ралита в първия ден на търговия, защото акциите на тези компании към този момент се търгуват на друга борса.

Baidu e е пуснала общо 95 млн. акции при цена 252 хонконгски $ (32,45 щатски долара) на акция. В началото на търговията котировките им се покачиха до 254 хонконгски $ (32,7 щатски долара).

Това е значим миг за притежателя на най-голямата интернет търсачка в Китай, който изостана от другите китайски софтуерни колоси Alibaba и Tencent след няколко тежки години от средата на 2018 година насам.

Под управлението на Робин Ли компанията насочи напъните си към това да убеди вложителите, че е водач в изкуствения разсъдък и технологиите за самостоятелно шофиране, пробвайки да диверсифицира потоците си от доходи оттатък рекламите. Изглежда че тази тактика жъне триумф.

В средата на 2018 година листнатите в Съединени американски щати бумаги на Baidu доближиха рекордно равнище от 284,07 $ за акция. По време на борсовия срив през март 2020 година те обаче паднаха с над 70% до 83,62 $ – най-ниското равнище от април 2013 година От март насам обаче акциите минаха през рали от над 200%, достигайки рекордните 354,82 $ за акция през февруари.

„ Смятам, че електрическите коли играят значима роля. В същото време облачните услуги и изкуствения разсъдък са области, в които Baidu влага съществено от 2014 година насам, като те към този момент стартират да носят плодове “, разяснява Брендан Ахърн от KraneShares

Baidu разполага със система за самостоятелно ръководство на коли наречена Apollo, която компанията може да лицензира на разнообразни компании. Тя също по този начин сътвори обособена компания за електрически коли дружно с Geely. Компанията също по този начин тества самостоятелни роботаксита в градове като Пекин.

Вторичните листвания в Хонконг стават все по-чести на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, като такива към този момент направиха Alibaba и JD.com.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР